SHOPPING PARIS

Voor het geval je het nog niet door had: ‘Ik loop heel graag door steden, straten en winkels.’ Het is leuk en leerzaam om daar te observeren, informatie te absorberen en als het lukt te fotograferen.

Soms kan ik er achteraf weinig mee. Ik pretendeer ook niet de wijsheid in pacht te hebben. Ik deel hierbij graag het sentiment  van twee dagen winkels spotten in Parijs.

Voorbereiding

Het doel van de trip was een Stadssafari voorbereiden. Als inkoper kwam ik vroeger heel vaak in Parijs. Weken voordat ik op reis ga kijk ik op diverse sites, YouTube, koop ik shopgidsen en praat er met mensen over. Dank aan iedereen die mij hielp met tips. Met behulp van Google Maps maak ik vervolgens looproutes. Zo liep ik in deze twee dagen 40 kilometer door de stad en is de route helemaal klaar voor mei.

Soorten winkels  

Parijs is zeker de moeite waard. De vele kleine Boetiekjes zijn gezellig, maar niet spraakmakend qua interieur. Zij hebben vooral de bijzondere en minder bekende producten. Zo kan je uren producten spotten in de Marais en in het gebied rond Saint-Germain Boulevard. De drukke terrassen maken de straten levendig en de mensen zijn blij.

Twee verschillende werelden

De luxe winkels, en met name de global Brands, geven een hele andere indruk. De beveiliging bij de deur en het gedoseerd toelaten van mensen werkt niet uitnodigend. Dit zijn vooral de winkels die je gericht wilt bezoeken. Denk aan Rue de St. Honere, Blv. de la Madeleine en het gebied rond Place Vendome.

De kracht van een niche

De Publiek trekkers pur sang, Merci, Colette en Uniglo stellen nooit teleur. Daar is het altijd indrukwekkend. Het is er druk en er wordt ook flink gekocht. Op heel veel plekken in de stad zie je kleine coole sportzaken, schoenenwinkels en mode stores van de merkleveranciers. Daar krijg je een perfect beeld van wat die merken in de breedte of heel specifiek in een niche te bieden hebben. Op woongebied zie je veel piepkleine designwinkels. De grote stores zitten in de wijken buiten het centrum.

De veerkracht van de warenhuizen

Er bestaat geen uniforme waarheid als het om een lekkere of succesvolle winkel gaat. De ene klant is ook zeker de andere niet en de wensen zijn zeer uiteenlopend. Een stad als Parijs is een unicum en kan je niet vergelijken met Nederlandse steden. In het Stedelijk gebied Parijs wonen 11,5 miljoen mensen en zo’n 35 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks de stad. Door de concentratie van het aanbod doorzie je dingen die gebeuren wel eerder dan in kleine steden. Het valt je gewoon meer op. Als je vroeger naar New York ging dan zag je een jaar eerder wat er gaande was.

Duurzaamheid is een must

Vrijwel alle winkels communiceren op hun etalage dat ze online aanwezig zijn of daar ook verkopen. Iedere winkel heeft of doet iets met het thema duurzaamheid. Je ziet veel winkels die product inhoudelijk specialiseren. Het valt op dat de man meer geld uitgeeft. Er komen op allerlei gebied meer typische ‘mannenwinkels’. Lideweij Edelkoort zegt dat al een tijdje: ‘Een dag vaderen per week heeft veel impact.’ In de supermarkten en in de horeca zie je meer vernieuwingen dan in andere winkels.

De warenhuisrevolutie

Echt opvallend is de modernisering die de warenhuizen doorvoeren. Dat gevoel had ik al in Copenhagen bij Illum en proef je ook in Nederland bij de Bijenkorf. Je leest en ziet op straat  bij de oude V&D panden dat Hudson Bay eraan komt met een andere energie. In warenhuizen wordt zwaar geïnvesteerd, daar ervaar je de positieve vibes. Zij beseffen dat winkelen gaat om beleving. Er is voorraad en ze zoeken de interactie met de bezoekers. Workshops, presentaties, inspiratie stands, tijdelijke winkels, webshops die zich presenteren. Er gebeurt merkbaar meer dan in de kleinere winkels. Dat was jaren andersom.

Plezier creëren 

Als het om plezier gaat bij het kopen, dan kan je het kopen leuker of makkelijker maken. Bij de warenhuizen Lafayette, Lafayette Maison, Printemps, Printemps L’Homme, Le Bon Marche, BHV de Marais en BHV L’Homme maken ze er een heus feestje van. De verhaallijnen die ze neerzetten worden gevisualiseerd in groots opgezette thema’s. De zuigkracht van de etalages maken je nieuwsgierig. De keuzes die ze maken zie je ook in de overtuigde manier van presenteren terug.

Elkaar versterken

Printems opende vijf hele etages voor de man. De schoenenafdelingen in alle warenhuizen zijn groot, inspiratievol en overzichtelijk. Voor alle productgroepen bij de warenhuizen geldt sowieso: Het is smaakvol en overzichtelijk gepresenteerd en er zijn meer dan voldoende vakmensen om te helpen. Je ziet ook dat de warenhuizen elkaar helpen. In bijna alle warenhuizen zie je shopjes of presentaties van de andere warenhuizen. Ik hoor nu ondernemers zeggen: ‘Dat doen wij al jaren.’ Ik zou dan zeggen ga daar vooral mee door. Daar worden bezoekers blij van en dan gaan ze vast meer kopen.

Stadssafari’s in Nederland

Ga jij ook mee op stadssafari?