BUDGET VOOR KLANTEN

Ik heb de laatste weken meerdere keren gehoord dat teams van hun werkgever een afdelingsbudget krijgen. Met een goed onderbouwd plan kunnen ze daadwerkelijk een aanspraak doen op dat geld en het ergens aan uitgeven.

Een idee voor de klant

De enige voorwaarde die daarvoor geldt: ‘Het plan moet in de praktijk leiden tot blijere klanten’. Het gaat hierbij om een ander budget dan dat voor persoonlijke ontwikkeling, eigen kleding of afdelingsuitjes. Het idee moet minstens de potentie in zich hebben dat klanten daadwerkelijk meer koopplezier gaan ervaren.

Motiverend idee

Ik vind dit een geweldig idee, omdat het motiveert om na te denken en samen te werken. Het komt de groep spirit ten goede. De verantwoordelijkheid om het beste te willen voor de klanten ligt daar waar het hoort, bij het team. Het is super inspirerend om samen te brainstormen. Het is kicken als je samen dromen en ideeën kan omzetten in daden.

Lekker voorbeeld

Een team van een sportafdeling ging op een donderdagochtend brainstormen. Ze bedachten dat ze meer sneakers kunnen verkopen als klanten eerst op een loopband lopen. Hun stellige overtuiging maakte dat ze unaniem besloten om een aanspraak te doen op het ‘Klant gebonden budget’. Op vrijdagmiddag werd de loopband geplaatst. Op de zaterdag die volgde verkochten ze 10 paar sneakers. Elke klant die op de loopband stapte kocht schoenen.

Verantwoordelijkheid dragen

Ik geloof er heilig in dat teams een hele bezielende leider nodig hebben. Eentje die ze stimuleert en helpt. Als er een vertrouwensband is, dan gaat het team beter functioneren. De leider moet stimuleren en de verkoopoperatie faciliteren. Als teams, als blijk van vertrouwen, bevoegdheden en budgetten krijgen, dan zullen ze beter presteren. Een klant gebonden budget is in die context vooral een heel mooi middel om te laten zien dat je je team vertrouwt. Denk daar maar eens over na.

Welke stap zet je eerst?

Wil je graag jouw medewerkers het vertrouwen geven, maar zoek je nog naar inspiratie of de juiste handvatten? Ga dan mee op stadssafari!